FIV / FELV

FeLV

Deze afkorting staat voor Feline Leukemie Virus of Leucose, een hele mond vol! Het is een virusziekte die vrijwel altijd dodelijk afloopt. Dit virus tast het immuunsysteem aan, waardoor ze gevoeliger worden voor infecties. Ook kan het virus leukemie veroorzaken.

Hoe krijgt mijn kat FeLV?

Na infectie gaat het virus via de keelamandelen naar het beenmerg, de lymfevaten en de lymfeknopen. Zo komt het virus in het bloed. Via het speeksel, het bloed, urine en ontlasting kan een kat zo weer nieuwe katten besmetten. FeLV wordt voornamelijk via langdurig sociaal contact verspreid, bijvoorbeeld door elkaar te wassen, of uit hetzelfde bakje eten. Het kan ook overgebracht worden door bijtwonden en vechten, maar in iets mindere mate. Daarnaast kan het virus van poes op kitten overgedragen worden. Zeker als u bewust een nestje plant, laat dan beide dieren testen.

Niet alle katten die besmet raken worden ziek. Dieren met een goed en sterk immuunsysteem kunnen de ziekte overwinnen. Katten met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld doorlangdurige stress of ziekte, worden wel ziek. Ook zullen jonge katten sneller ziek worden dan volwassen katten.

Hoe zie ik of mijn kat met FeLV besmet is?

Doordat het immuunsysteem aangetast is zien we vooral de gevolgen van de verminderde weerstand. Zo ontstaan er veel ontstekingen, maar ook sloomheid, bloedarmoede, vermageren, benauwd-heid, koorts, zwelling van de lymfeknopen, oogontstekingen, abcessen, verlammings-verschijnselen en voortplantingsproble-men. Ook kunnen er tumoren ontstaan. Afhankelijk van waar de tumoren ontstaan zullen er op verschillende plaatsten klachten ontstaan.

De uiteindelijke diagnose stellen we via een bloedtest. Via een snaptest kunnen we dit vrij snel testen. Een negatieve test is 100% zeker. Een positieve test kan echter ook vals-positief zijn. Als de uitslag positief is moeten we het bloed ter bevestiging doorsturen naar een laboratorium.

Is FeLV te behandelen?

We kunnen FeLV niet genezen. Wel kunnen we de gevolgen zo veel mogelijk proberen te behandelen, bv. antibiotica voor de infecties die ontstaan. Katten die ziek worden overlijden allemaal (50% binnen 1 jaar, 90% binnen 3 jaar). Het is wel heel belangrijk dat de kat gescheiden wordt gehouden van andere katten. Dit betekend dat de kat niet meer naar buiten mag.

Er bestaat een vaccinatie tegen FeLV, maar die is niet 100% betrouwbaar. Alleen als uw kat extra risico loopt is het verstandig om de kat te vaccineren, bv als u weet dat er een met FeLV besmette kat in de buurt rond loopt.

Als u een Cattery heeft is het belangrijk om elke nieuwe kat vooraf te testen. Plaats ze pas bij elkaar als u zeker weet dat de nieuwe kat geen FeLV heeft. Als u een kat heeft waarvan u vermoed dat hij FeLV heeft, plaats hem dan apart van de rest tot u zeker weet dat de kat niet besmet is. Zo voorkomt u dat de rest besmet raakt.

FIV

FIV staat bij de meeste mensen bekend als kattenaids. FIV staat voor Feline Immunodeficientie Virus. Er zijn veel overeenkomsten tussen FIV en FeLV. Zo zijn het beiden virusziekten die het immuunsysteem aantasten. Het virus is verwant aan het humane HIV maar is absoluut niet besmettelijk voor mensen.

Hoe krijgt mijn kat Kattenaids?

Net als bij mensen wordt dit virus overgebracht door bloedcontact. Infectie komt vooral door vecht- en bijtwonden. Het is natuurlijk niet vreemd dat katers dus vaker besmet worden dan poezen. Ook bij dekkingen wordt vaak gebeten (nekbeet). Een drachtige poes kan ook haar kittens besmetten; in catteries is het dus oppassen geblazen. In mindere mate kunnen katten elkaar ook besmetten door langdurig sociaal contact. Maar anders dan bij FeLV komt dit maar weinig voor.

Hoe zie ik of mijn kat FIV heeft?

Zoals gezegd tast FIV het immuunsysteem aan. De infectie verloopt in een aantal stadia.

Stadium 1 acute stadium: De kat is wel besmet maar vertoont vrijwel geen ziekte verschijnselen. Een enkel dier heeft wat koorts.

Stadium 2 Asymptomatische fase: Dezefase kan vrij lang duren, soms wel langer dan 5 jaar. In deze fase kan de kat wel andere dieren besmetten, maar heeft zelf geen symptomen.

Stadium 3: In Deze fase heeft de kat allerlei vage, algemene symptomen, zoals koorts, oogontstekingen, verminderde eetlust en vermageren.

Stadium 4 AIDS gerelateerd stadium: In deze fase komen de meeste dieren bij de dierenarts. De eigenaar ziet dat er wat mis is, al zijn de klachten vaak wat algemeen. Zo zien we tandvleesontstekingen, oogontstekingen, vermageren, lymfe-knoopzwelling, benauwdheid en diarree. Vaak wordt dit steeds erger.

Stadium 5 AIDS: Uiteindelijk bereikt een deel van de katten het stadium dat je kunt vergelijken met AIDS. De kat vermagert, krijgt chronische ziekteproblemen en allerlei infecties die hij niet meer kan overwinnen, zoals longontsteking. Een enkele keer zien we ook zenuwafwij-kingen.

Als we een kat verdenken van Kattenaids dan wordt er meestal een snaptest gedaan (zie afb. 1). Bij gezonde katten zien we een enkele keer een vals positieve uitslag. In dit geval moeten we het bloed ook nog doorsturen naar een laboratorium.

Is FIV te behandelen?

Ook voor Kattenaids is er geen behandeling mogelijk. Wel kunnen we de secundaire infecties behandelen. Er bestaat geen vaccin.

Als uw kat kattenaids heeft is het heel belangrijk dat u hem gescheiden houdt van andere katten. Hij zal dus niet meer naar buiten mogen, hoe moeilijk dit ook is. Daar kan hij namelijk een hoop andere katten besmetten. Het grootste probleem is natuurlijk dat de kat de eerste jaren geen verschijnselen heeft, maar wel andere dieren kan besmetten. In Catteries is het belangrijk dat u alle nieuwe dieren laat checken voordat u ze bij uw andere katten zet.

Bron: Diergeneeskundigcentrum Beek